Există o varietate de alimente care pot provoca reacții alergice la unele persoane. Printre acestea se numără: laptele ouăle sau semințele de diferite tipuri. Doctorul Mihail Pautov ofertă explicații amănunțite în acest caz.
Medicul Mihail Pautov a abordat problema alimentelor care provoacă alergii. Unele dintre ele sunt foarte populare printre români.
Substanțele din anumite alimente determină cel mai frecvent reacții alergice. Există peste 170 de substanțe care ar putea provoca alergii, dar opt dintre acestea se întâlnesc cel mai des.
Dacă te confrunți cu simptome, care pot indica o alergie, ar trebui să te adresezi unui medic alergolog pentru a primi indicații și un diagnostic corect.
Nucile și arahidele sunt printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii. Acestea conțin cele mai alergene substanțe, raportat la cantitatea de substanță pe care, dacă o consumi, îți poate provoca reacții alergice. Doar dacă mănânci una sau două și ai o sensibilitate, poți să te confrunți cu o reacție alergică.
Alergia la arahide și nuci pune multe probleme pentru că este greu de evitat. Acestea se găsesc sub formă de făinuri. Pe majoritatea etichetelor se menționează că produsul poate conține urme de alune sau coajă de alună. Fabricile în care se prelucrează și împachetează pot să rămână contaminate pe acele trasee cu mai multe substanțe.
De obicei, grâul se regăsește printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii pentru că are în compoziție gluten. Glutenul este o proteină lipicioasă prezentă în orz și secară. Totodată, există și alte proteine în grâu care provoacă o serie de reacții alergice.
Sunt mai multe proteine în lapte care ar putea provoca alergii, inclusiv: cazeina, zerul, lactoglobulina și lactalbumina. De asemenea, ouăle pot fi la fel de problematice.
Există proteine specifice în lapte și ouă. Ele dau foarte des alergii. La început, ghidurile recomandau ca în primii 2-3 ani de viață, copiilor să nu li se dea: ou, lapte de vacă sau grâu pentru a evita dezvoltarea alergiilor. În timp, ghidurile s-au schimbat înspre a introduce mai repede aceste alimente la copii cât mai repede.
Dacă expui copilul la aceste proteine din grâu, lapte și ouă, când imunitatea lui este la început de drum, atunci imunitatea se ocupă de alte funcții și sunt șanse mai mari să se obișnuiască cu aceste substanțe. Dacă vrei să diversifici alimentația la copii în mod corect, este indicat să consulți un medic.
Alergia la fructe de mare și pește se întâlnește destul de des, în special la copiii puțin mai mari, adolescenți și în zonele în care se consumă mult pește. Cea mai întâlnită alergie este cea la crustacee, creveți, crabi și homari.
Edamame sunt păstăi de soia și se numără printre cele 8 alimente care provoacă cel mai des alergii. În această categorie intră soia și toate produsele derivate din soia, cum ar fi tofu și tempeh. Această plantă se folosește la prepararea unei varietăți de produse, conform medicului Mihail Pautov.